Dirigent Willem Jan van Asselt

Willem Jan van Asselt uit Nijverdal (1963) is vanaf Januari 2023 dirigent van PopKorn.

Zijn eerste muzieklessen volgde hij in Nijverdal aan de toenmalige Muziekschool Noord Twente, eerst AMV- en vanaf zijn negende pianoles. Hoewel hij steeds klassiek pianoles volgde, ging het improviseren en bezig zijn met populaire muziek gaandeweg een steeds belangrijker rol spelen. Zo was Willem Jan vanaf zijn zestiende actief als pianist bij een jongerenkoor waar hij al snel leerde om buiten de nootjes om muziek te maken.

Na het behalen van het vwo-diploma studeerde hij aan het Twents Conservatorium in Enschede achtereenvolgens de hoofdvakken Schoolmuziek (docent muziek), docent piano en Koordirectie. Het Praktijkdiploma Koordirectie behaalde hij in 1989.

Al sinds het volgen van zijn muziekvakstudie is hij actief als koordirigent bij de meest uiteenlopende koren en gezelschappen. Daarnaast bouwde hij al snel een bescheiden lespraktijk op als piano- en later ook als zangdocent.
Willem Jans korenpraktijk is in de loop der tijd enorm verbreed: van gemengde koren, vocale ensembles en mannenkoren in het begin, naar popkoren, vocal groups en muziektheatergezelschappen in de laatste 20-25 jaar.
Om up-to-date te blijven en zich te blijven ontwikkelen, volgde hij de afgelopen tien jaar diverse cursussen op het gebied van zang (EVT/CVT) en koordirectie (The Intelligent Choir/ Vocal leadership).

Willem Jan is verder actief als pianist en hij maakt samen met zangeres Judith Konings deel uit van het duo Time after Time dat zich bezighoudt met ceremoniële muziek (vooral trouwerijen en uitvaarten).
Op het klassieke vlak is Willem Jan vast koorlid van de Bachwerkplaats die elke twee maanden in Diepenheim een project doet met koormuziek van J.S. Bach en tijdgenoten.

Naast Popkorn is hij op dit moment dirigent van drie koren in Zwolle:

  • Vocal group On-Cue
  • Vocal group BlueBird Voices
  • Popkoor Melodysingers

En van

  • Nijverdals Mannenkoor
  • Overdagkoor OpMaat (Nijverdal)
  • Klassiek projectkoor Da Capo (Hellendoorn)